God Jul & allt sånt där…

Passar bara på att önska alla en god jul och ett gott nytt år!

Har själv semester från imorgon och ~2 veckor frammåt… tänkte försöka hålla fingrarna borta från datorn så det blir inte så många uppdateringar här från min sida.

//Rikard


SQL-databaser utan backup

Pete Zerger skrev nyss ett inlägg om MOM2005 och hur man kan hålla koll på att databasbackuper verkigen blir av.

SQL-Managementpacket håller koll på att databasbackuper går bra, men… om man inte tar backup öht så bryr den sig inte.

MOM 2005 does a good job at alerting on database backup failures…..but what about databases that NEVER GET BACKED UP AT ALL? Some environments simply lack the continuity from an operational process perspective to ensure that new databases deployed are given a proper maintenance plan that includes a periodic full backup. Some IT folks forget to mention the little things like, “Hey DBA’s, I deployed this really important database on a new server today!”…..maybe I am just splitting hairs :(

Mer info & scriptet finns på http://www.it-jedi.net/


Operations Manager 2007 RC2

Idag finns OpsMgr 2007 RC2 ute på connect.

Operations Manager RC2 Now Available

We are happy to announce Operations Manager RC2 is now available for download. This release marks an important milestone on the road to our March MMS launch in San Diego (www.mms2007.com).

Major Improvement Over RC1

Over 10,000 customers have downloaded Ops Mgr Beta 2. Our collective goal is to make sure each of you downloads and starts using the new RC2 today.

Key improvements in RC2 include:

  • Performance and stability improvements
  • More reliable and robust reporting installation and many more reports
  • More Distributed Application templates
  • Simplification of Self-tuning threshold configuration

http://connect.microsoft.com/systemcenter


Softgrid Sequencing BP

Nu har jag skapat en “Softgrid Sequencing Best practice-generator”. Underlättar en hel del när man ska komma på fina namn på alla paket.
Det enda man behöver komma fram med själv är ett paket-id som ska vara max 8 tecken långt (och självklart unikt).

https://snowland.se/sg-sequencer/

Applikationen sparar ingenting så det man matar in ser man bara en gång.


Ny layout

I brist på annat vettigt att göra så har jag nu fipplat ihop ett eget tema…

En lätt modifierad version av ronnkvist.nu Lite bredare, lite mer lättläst, lite enklare att bygga vidare på.

Bättre helt enkelt… hoppas jag :-)

 

Uppdatering:
Bara-för-att…

Så här såg det ut:
061113_snowland-theme-orginal

 

Så här kommer det att se ut:
061113_snowland-theme-ny


Hur väljer SMS-klienten distributionspunkt?

Detta är en ständigt återkommande fråga som jag ämnar ge svar på i detta inlägg.
För det första så skiljer sig metoden mycket mellan de båda klienttyperna legacy och advanced. Jag har valt att dela upp beskrivning efter just klienttypen, det gör det lite lättare att greppa funktionen.

Legacy klienten
När denna klient får en annonsering får den samtidigt en lista med distributionpunkter innehållande aktuellt paket från sin CAP (Client Access Point). Klienten väljer sedan slumpvis ut en distributionspunkt från listan och installerar annonserat paket från denna. Det går att konfigurera legacy klienten med en föredragen distributionpunkt genom att använda verktyget prefserv.exe. I det fall att den föredragna distributionpunkten inte innehåller det paket som annonserats eller, för tillfället, är otillgänglig väljer klienten slumpvis ut en annan distributionspunkt inom siten. Denna klient kan inte känna av och vet inte vad en “protected distribution point” är. Legacy klienter kan inte accessa en protected distribution point.

Advanced klienten
Denna klient bär verkligen upp sitt namn genom att använda en betydligt mer avancerad metod för att välja distributionpunkt. Vid en annonsering skickar klienten en fråga till sin management point om var innehållet i annonseringen finns. Om klienten befinner sig inom ett “boundarie” med en “protected distribution point” så får den endast denna distributionpunkt som svar.
Om klienten befinner sig inom ett “local roaming boundarie” för en site returneras alla tillgängliga distributionpunkter, om de innehåller aktuellt paket. Klienten sorterar sedan denna lista efter:

1. AD-site
2. Lokalt subnät
3. SMS site

Om klienten befinner sig i ett boundarie med flera distributionspunkter inom t.ex. en AD-site så väljer klienten slumpvis vilken distributionspunkt den ska ta paketet ifrån.

Solklart hoppas jag :-) . Gör som jag och rita upp ett scenario så är det lättare att skapa sig en bild av hur det funkar.

/Christer Almlöf


Byta “description” på en SMS-site

OBS! DETTA ÄR INTE EN SUPPORTAD LÖSNING!
Varning! Lösningen i detta inlägg används helt och hållet på egen risk
Den supportade lösningen är ominstallation.

Efter implementation av SMS kan man komma i det läget att man vill ändra “description” på sin SMS-site. Jag skulle kunna tänka mig att det det vanligaste skälet till att man vill byta description på sin SMS-site är vid namnbyte på företaget eller införande av ny namnstandard. Om ni trots detta bestämmer er för att genomföra operationen så gör ni som följer.

Uppdatera site-filen.
1. Stoppa alla SMS-services på den aktuella siten.
2. Öppna sitectrl.ct0 från [Installationsdrive]:\SMS\inboxes\sitectrl.box
3. Kolla efter sektionen “BEGIN_SITE_DEFINITION”, den tredje delen () är sitenamnet.
4. Spara och stäng filen.

Uppdatera registret.
Registervärdet är inte master värdet och om det ändras utan att sitectrl-filen är ändrad ändras värdet tillbaka. Man måste inte ändra detta värde men det gör att processen går snabbare. Om du vill kan du hoppa till steg

5. Ändra värdet i “HKLM\Software\Microsoft\SMS\Identification\Site Name” till samma värde som du angav i site-filen tidigare.

Uppdatera databasen.
Om du verkligen vill skynda på förfarandet så uppdaterar du databasen enligt instruktionerna nedan. Likt uppdateringen av registret är denna operation inte nödvändig, men du får önskat resultat snabbare om du genomför dessa åtgärder. Om du vill kan du hoppa direkt till steg

6. Kontrollera så att all SMS konsoler (mmc) är stängda.
7. Öppna SQL-tabellen “Sites” på parent siten till den site du bytte namn på eller samma site, om du ändrade på en “primary site”.
8. Lokalisera site-koden och ändra namnet till det namn du använde i sitectrl-filen. Gör samma sak på den centrala siten om du inte redan gjort det.

Sist och slutligen.
9. Starta services som du stoppade förut.

Du är klar nu, men som sagt gör inte detta i produktionsmiljöer då det inte är supportat. ;-)

/Christer Almlöf


WP Plugin: Akismet Image

Fick lite tid över… och råkade surfa förbi Akismet.com.

Fixade en ganska lattjo “bild”, läser info om hur många spam som akismet har fångat på sidan den är och visar det sedan som en PNG-bild.

Gjorde det självklart som en wordpress-plugin (https://snowland.se/plugins/)

Den bör synas in action nere till höger på den här sidan… Endast ~30 spam änn så länge… men när väl spam-bottarna hittar sidan så går det undan.


SMS 2003 Service Pack 3 –what is it?

Service pack 3 för System Management Server 2003 (SMS 2003) innehåller i korthet följande nyheter, support för Windows Vista och Windows ”Longhorn” Server, Asset Advisor, ny funktionalitet i ITMU (Inventory Tool for Microsoft Updates) och ett antal nya rapporter.

ASSET ADVISOR
Asset Advisor är baserad på teknologi från det Asset Metrix, ett företag som Microsoft köpte vid en av sina senaste shoppingrundor. Den huvudsakliga nyttan du får är en tydligare bild av licenser för installerade programvaror. Man kommer ,enligt uppgift, att direkt kunna skilja på vilken licens som använts för installationen, t.ex. MSDN-, OEM- eller volymlicens. Med SP2 och för asset advisors räkning kommer ett antal nya WMI providers att installeras på klienterna.

Om du har utnyttjat möjligheten att modifiera sms_def.mof blir du som vanligt tvungen hantera en del förändringar i och med att det i SP3 levereras ett antal förändringar i nämnda fil. Förändringar är givetvis inte införda bara för att reta gallfeber på oss. Förändringarna är nödvändiga för att vi ska kunna utnyttja den nya funktionaliteten i t.ex. de nya asset rapporterna.

NYA RAPPORTER
I runda tal kommer ca 35-40 nya standardrapporter installeras med SP3. Dessa rapporter fokuserar på licenshantering, mjuk- och hårdvara. Rapporter som hjälper dig att bl.a. identifiera datorer som inte är kompatibla med Vista och Office 2007 ligger bland dessa de nya rapporterna. Största delen av de nya rapporterna är, som jag sagt ovan, direkt relaterade till funktionaliteten i Asset Advisor.

ITMU
SP3 kommer att möjliggöra användande av flera CAB-filer vid scanning av datorer.

ROADMAP

November ´06 Beta för TAP-kunder
Januari ´07 RC (Release Candidate)
Mars ´07 RTM (Release To Market)

/Christer Almlöf


MOM2005 Notification Command parameterlista

Har letat en bra stund efter alla parametrar för att skicka ut larm via “Notification Command” i MOM2005.

Hittade efter lite om och men en lista. Bra-att-veta, kör man managed code så finns det en bugg och då behöver man köra med det numeriska värdet istället.

Event parameters
Event Number = 01
Full Event Number = 02
Event Type = 03
Message Dll = 04
Source Name = 05
Provider Name = 06
Provider Type = 30
Description (Message) = 07
Message Dll File Version = 08
Logging Computer = 09
Category = 10
Event Time = 11
Source Computer = 12
User Name = 13
User Domain Name = 26
Logging Domain = 14
Source Domain = 15
Repeat Count = 17
First Time = 18
Last Time = 19
Start Time = 20

Alert parameters
Source (Culprit) = 50
Name = 62
Description = 63
Owner = 51
Severity = 52
ResolutionState = 53
AlertTime = 54
Computer = 55
Domain = 56
Alert Rule Group ID = 64
Custom Field1 = 57
Custom Field2 = 58
Custom Field3 = 59
Custom Field4 = 60
Custom Field5 = 61

Performance parameters
Object = 21
Counter = 22
Instance = 23
Time = 24
Value = 25

Varför letade jag då? Jo jag håller på att hacka lite på mitt EasyCall-script…


Next Page »